top of page
  • Foto van schrijverAnita Drost

Wouter Jansen van Velsen, Mocca d'Or

Mocca d’Or, expert in ambachtelijk gebrande koffiemelanges, maakt ’Coffee we’re proud of’. Een bijzonder interview met directeur Wouter Jansen van Velsen. Hoe trots is hij?FOTOGRAFIE: GIJS VERSTEEGZING

"Van mijn kinderen mag ik niet meer zingen in de auto, ze zijn op de leeftijd dat ze zich generen voor bepaald gedrag van hun ouders. Des te harder zing ik dan natuurlijk. Muziek is voor mij een belangrijke uitlaatklep. Ik zit veel in de auto. Muziek helpt te ontspannen en wakker te blijven. Wat ik draai, is afhankelijk van het moment en loopt uiteen van Streisand tot snoeiharde house. Zelf muziek maken doe ik niet. Anderen gingen als kind op muziekles, ik sportte vooral veel. Als ik niet geblesseerd ben, doe ik nog graag aan hockey en skiën, en ik zat in het bestuur van de hockeyvereniging. Tennis staat nog op mijn wensenlijstje."


VECHT

"No guts no glory! Ondernemerschap is survivallen. Het is een spel waarbij je te maken hebt met concurrenten, de markt, de bank. Om je positie te veroveren of te heroveren, moet je als ondernemer vechten. Jij wilt winnen, maar dat wil de ander ook. Dus moet je het net even anders doen dan de rest. Ondernemen gaat over inzet, passie, durven op te vallen, een goed verhaal hebben, vertrouwen opbouwen en risico’s nemen. De mooiste bloemen groeien aan de rand van het ravijn; maar dan val je er bij het plukken soms ook in. Ik heb Mocca d’Or midden in de kredietcrisis overgenomen. Desondanks kreeg ik het vertrouwen van de bank.

Soms is ondernemen wel eenzaam. Gelukkig heb ik mijn managementteam en heb ik daarnaast een - nu nog informele - raad van wijze mannen om me heen."


HUIL

"Ik ben een emotiemens, bepaalde dingen raken mij. Bijvoorbeeld als ons team mooie dingen doet, mijn kinderen voor het clubkampioenschap spelen, of ik het D3-team coach tijdens het hockeyseizoen. Tegen negatief ingestelde mensen kan ik niet; ik ontloop hun negativiteit of irriteer me eraan. Daarbij ben ik wel een beetje een binnenvetter; ik houd me in, tot het er op een gegeven moment gewoon uit móet. Ik lach veel, huil niet snel. Maar toen ik een goede vriend verloor bij de tsunami, en zijn huis moest helpen leeghalen, zijn er wel tranen gevloeid. Leven en dood horen bij elkaar, we zijn kwetsbaar. Juist daarom vind ik het zo belangrijk om te genieten van het leven, elke dag te lachen en te doen wat je wilt doen."


BID

"Kerk en religie spelen in mijn leven geen grote rol. Wel doe ik af en toe een schietgebedje. Als mijn zoontje van zeven over een drukke weg moet fietsen, ben ik blij als hij weer heel thuis is. Ik ben me bewust van de kwetsbaarheid van het leven."


LACH

"Vastzittende zakelijke onderhandelingen kun je met een lach weer losmaken. Humor is een krachtig wapen. Ik geloof niet dat ik ooit een dag niet gelachen heb. Desnoods vanuit zwarte humor! Humor helpt relativeren en dat relativeren is mijn grote kracht. Ik kan dingen goed scheiden en geef ze graag een positieve draai. Maar je grootste kracht is vaak ook je valkuil. Als je teveel relativeert, neem je mensen niet serieus. Daar ben ik me bewust van en waak ik voor. Verder heb ik geleerd dat het belangrijk is om je lach te doseren. Alles weglachen is ook niet goed. Lachen kan je eigen onzekerheid maskeren. Intimi prikken daar bij mij wel doorheen."


WERK

"Ondernemerschap gaat niet over geld. Geld is een middel, nooit een doel. Voor de rest van Nederland heten wij Mocca d’Or, maar hier in Zwolle heten we vanuit de historie Algra. Ook over tien jaar nog. De Zwolse koffie- en theespeciaalzaak Het Konkeltje is onderdeel van die geschiedenis. Koffie is sowieso een productgroep waar veel historie in zit. Dat moet je koesteren. En ja, dat kost geld. Nou en? Toen ik van na diverse functies bij multinationals als Heinz, Unilever en Grolsch het bedrijf Mocca d’Or overnam, moest ik financieel een flinke stap terug doen. Maar je gaat daardoor na een werkdag niet anders naar huis. Het is zijn niet de inkomsten, maar de contacten, dat wat je met elkaar neerzet, die mijn werk leuk maken. Het geeft mij voldoening om te werken met een team van mensen die het naar hun zin hebben. Met hen wil ik iets achterlaten. Mocca d’Or wil ik laten groeien tot een toonaangevend koffiemerk in de buitenshuismarkt in Nederland. Het bedrijf niet leiden maar ontwikkelen tot iets groters, een rijdende trein sneller laten lopen, daarin ligt mijn kracht.Als ik alleen op de winkel zou moeten passen, zou ik verveeld raken."


BEWONDER

"Ik heb bewondering voor mensen die iets heel goed kunnen wat ik niet kan. Neem een van onze branders. Elke dag weer probeert hij onze vele koffiemelanges te optimaliseren. Dat is zo mooi aan een team: iedereen heeft zijn eigen rol en verantwoordelijkheid in het geheel. Van vuilnisman tot directeur.


Naast mensen die erg goed zijn in hun vak bewonder ik ook mensen die veel bereiken en daarbij zichzelf blijven. Voorbeelden zijn mijn goede vriend en collega-ondernemer Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely - wat die met zijn team allemaal voor elkaar krijgt, fantastisch! - en Mark Rutte. Ik ken hem van vroeger en hij is geen spat veranderd. Hij gaat uit van zijn eigen persoonlijkheid en heeft het niet nodig om hoog van de toren te blazen. Inspirerend, toch?"6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page