top of page
  • Foto van schrijverAnita Drost

Veel te delen? Zo maak je een contentplan

Wil je je klanten en andere belangstellenden helpen met relevante en waardevolle informatie, handige tips, trends en nieuwtjes op je vakgebied? Dan kun je niet zonder een contentplan.



Echt niet?

Misschien denk je: help, weer zo’n lijvig plan van vele kantjes A4 waar niemand iets mee gaat doen, daar begin ik niet aan. Ik kan je geruststellen. Ten eerste is het een kort en heel praktisch plan, met een minimum aan blabla. Ten tweede belandt het niet in een lade, want het is een werkdocument dat je telkens weer nodig hebt. Ten derde: je kunt gewoon niet zonder.



Waarom is een contentplan een must?

Hoeveel ondernemers en ondernemingen hebben zich niet voorgenomen om te gaan bloggen, maar zagen hun goede intenties binnen de kortste keren ten ondergaan in de waan van de dag? Ik zou ze niet graag de kost geven. En hoe vaak gebeurt het dat bedrijven content maken die nauwelijks wordt bekeken en gelezen? Zonde van de tijd. Je kans van slagen wordt een stuk groter als je één dagdeel reserveert om samen een contentplan te maken.



Een contentplan helpt je om

  • Aan te sluiten bij de belevingswereld en interesses van iedereen die maar belangstelling heeft

  • Content te publiceren op een manier die bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelen en -strategie

  • Continuïteit in je content aan te brengen

  • Een realistische planning te maken

  • Je socialemedia- en andere kanalen slim in te zetten

  • Altijd een voorraad ideeën voor blogs, vlogs, podcast, nieuwsbrieven enzovoorts op de plank te hebben liggen


Hoe maak je een contentplan?

Volg gewoon dit stappenplan en laat je verrassen door de uitkomsten!


STAP 1: Waarheen, waartoe?

Dit is meteen de belangrijkste vraag. Waarom wil je eigenlijk content delen? Wat is het doel ervan? Gaat het om bouwen aan je expertstatus, om het genereren van meer traffic naar je website, wil je bouwen aan een community van fans en merkambassadeurs? Hoe past dit doel in de missie van je bedrijf en in de bedrijfsstrategie?


STAP 2: Positionering


Welke positie heeft jouw bedrijf op de markt? Wat heb je te bieden? Wat maakt jou bijzonder en onderscheidend? Wat betekent dit voor het type content dat je gaat maken? En voor de tone of voice ervan? Hoe maak je een goede aansluiting met de corporate communicatie?


STAP 3: Voor wie?


Voor wie maak je content? Mensen bepalen zelf of ze jouw content relevant en waardevol vinden. Kun je die mensen in subgroepen verdelen? Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt, zijn de (verschillende groepen) klanten die je bedient. Maar hoe zit het met potentiële klanten, stakeholders en andere belangstellenden? Wat zijn de interesses en behoeften van deze groepen? Hoe sluit je met de tone-of-voice van je content aan bij deze groepen?


STAP 4: Brainstorm over thema’s en onderwerpen


Wat houdt de mensen voor wie je content maakt bezig? Maak een lijst van thema’s. Brainstorm vervolgens per subdoelgroep over onderwerpen bij elk thema.


STAP 5: Ordenen in rubrieken


Nu wordt het pas echt leuk! Verzin rubrieken waar je de thema’s en onderwerpen in kunt inpassen. Blader door een aantal verschillende magazines om op ideeën te komen. Verzin een naam voor de rubriek en geef een korte omschrijving van de inhoud ervan.


STAP 6: Kanalen en contenttypen


Waar ga je je content publiceren? Op je website? Instagram? Facebook? YouTube? Ga hierbij na van welke kanalen je doelgroepen gebruik maken. En houd rekening met de typen content die je voor je rubrieken wilt maken. Bestaat je content uit tekst, video, foto’s, illustraties, audio of een combinatie? Maak je een vlog, een podcast, een uitgeschreven interview? Een infographic, webinar, e-book, instructievideo?


STAP 7: Planning


Bepaal voor elk van de rubrieken de verschijningsfrequentie en de exacte verschijningsdatum. Zo weet je precies wanneer je wat moet publiceren en kun je alvast een voorraad aanleggen.


STAP 8: Stel een redactieteam samen


Werk je met meerdere mensen aan de uitvoering van je contentplan? Plan dan eens in de zoveel tijd een redactievergadering met het voltallige redactieteam. Daarin verzamel je nieuwe ideeën en maak je een planning en taakverdeling voor de komende periode. Tijdens een redactievergadering bespreek je:

  • Wie is redacteur van welke rubriek?

  • Wie verzorgt beeld?

  • Wie verzorgt de eindredactie?

  • Wie plaatst posts?

  • Wie maakt nieuwsbrieven op?

  • Welke afspraken maken we over het communiceren tussen de vergaderingen door?

In de afgelopen jaren heb ik al veel bedrijven mogen helpen met het maken én uitvoeren van een contentplan. Meer weten? Neem contact op.



5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page