top of page
  • Foto van schrijverAnita Drost

Missie 'Missie'


Een paar dagen geleden bezocht ik een atelier. Bij het vertrek draaide ik me nog even om, om 'Fijne feestdagen en tot januari' te roepen. Daardoor miste ik het afstapje.


De gescheurde enkelbanden schopte mijn plannen flink in de war. Eerder deze maand volgde ik een kluscursus bij Klusbedrijf Annelies (een aanrader!). Nu moest ik mijn enthousiaste plannen opgeven om nog vóór de kerstdagen gordijnen op te hangen, diverse planken aan de muur te bevestigen en het toiletfonteintje recht te zetten dat dreigt spontaan van de muur te springen. Ook mijn voornemen om nu écht een paar keer per week een stevige wandeling te gaan maken belandde in de ijskast. Er zat niets anders op dan op de bank te blijven zitten, met dat gezwollen, blauwe, pijnlijke ding dat aan mijn onderbeen vastzit op een stapel kussens.

Mijn klus-en beweegmissie mislukte, het werd een mis-missie.

In plaats daarvan had ik een tijdelijke nieuwe missie: RICE (rest, ice, compression, elevation).

RICE. Wel lekker kort en duidelijk, zo'n vierletterige missie.

Gedrochten

Dat zie ik bij organisaties weleens anders. Niet zelden zijn de teksten die hun missie verwoorden lang en onbegrijpelijk. Ze barsten van de abstracte en vaak formele begrippen die van alles aan de orde brengen, maar niet de vraag beantwoorden waarom de organisatie in kwestie bestaat en wat die wil bereiken. Het is taal zonder inhoud.

Ik hoop maar dat organisaties die zulke missieteksten maken wel weten welke impact ze willen hebben, maar alleen moeite hebben met het formuleren ervan. Dat probleem is eenvoudig op te lossen.

Mission impossible

Organisaties die echt niet weten waarom en voor wie ze bestaan, welke meerwaarde ze leveren en wat ze in de toekomst willen bereiken, hebben wél een probleem. Zij zijn ze als een stuurloos schip op de oceaan. Ze dobberen maar wat rond, zonder koers en zonder doel. De kans dat de bemanning ooit een voet aan wal zal kunnen zetten is klein. Mission impossible.

 


kompas in hand geeft richting
Heb je een missie of ben je op missie?


Inhoudsloos

Er zijn ook organisaties die bij het formuleren van hun missie op een geheel andere manier uit de bocht schieten. Een zeker Amerikaans bedrijf vertelt op zijn over-ons-pagina vol enthousiasme een online app te zijn 'die consumenten verbindt met miljoenen merchandise partners, fabrikanten en merken met de missie om hen in staat te stellen hun beste leven te leiden.' Het bedrijf 'is toegewijd aan het aanbieden van de meest betaalbare kwaliteitsproducten om consumenten en merchandise partners in staat te stellen hun dromen te vervullen in een inclusieve omgeving.'

Ik vraag het me af. Ga ik werkelijk 'mijn beste leven leiden' als ik die huisdierhaar-removerballen voor wasdrogers koop, een spiermassagepistool aanschaf of mijzelf verwen met een zachte en comfortabele traagschuim badmat? Worden dan mijn dromen vervuld in een inclusieve omgeving?

 

Zou iemand van dit bedrijf online een artikel hebben gevonden, waarin staat dat elk zichzelf respecterend bedrijf een missie en een visie moet hebben? En  heeft die persoon dit opgevat als een uitnodiging om eens  heerlijk met taal of met een fancy AI-tool te spelen?

Ik kan me niet voorstellen dat de door dit bedrijf gepubliceerde missie gedragen wordt door de medewerkers van deze organisatie en dat ze ernaar handelen.

 


Is het eigenlijk wel nodig om een missie te hebben?

 Wat er bij missies vaak misgaat: het gaat er niet om dat je er een hebt. Het gaat erom dat je op missie bént. Dat je een visie hebt op hoe de wereld zou moeten zijn en vanuit dat wereldbeeld een inspirerend doel ontwikkelt waarin staat hoe jij daaraan gaat werken.

 

Een paar voorbeelden van organisaties die helder uitleggen waarnaar zij op missie zijn:

  • Greenpeace - We geloven dat een groene, duurzame wereld nodig, beter en haalbaar is. Voor die verandering moeten we de huidige status quo doorbreken. We stellen grote milieuproblemen aan de kaak en stimuleren duurzame oplossingen door wetenschappelijk onderzoek, lobby, demonstraties en vreedzame en inventieve confrontaties

  • IKEA - Wij zijn op een missie om een beter dagelijks leven te creëren voor mensen over de hele wereld

  • Dove - Onze missie is om ervoor te zorgen dat de volgende generatie opgroeit met een positief beeld over zichzelf en hun uiterlijk en hen te helpen hun eigenwaarde te verbeteren zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen.

  • Runnersworld - Onze visie is eigenlijk heel simpel: hardlopen maakt gelukkig! Het is daarom onze missie om zoveel mogelijk mensen het plezier van hardlopen te laten ervaren op een verantwoorde manier. Of je nu je eerste 5km loopt of een PR wilt lopen op een marathon, wij zijn er voor je.

 

Samengevat

Is jouw organisatie op missie? Dan is het zinvol om die missie onder woorden te brengen. Het houdt de 'eyes on the ball' en brengt mensen in beweging.

Begin met identificeren van het wereldbeeld van waaruit je werkt. Benoem daarna waarnaar jouw organisatie op missie is. Kort en in begrijpelijke taal.

Geeft de formulering focus en richting aan je handelen? Kun je haar als toetssteen gebruiken? Dan is je missie-schrijf-missie geslaagd!

 Groet van missie-meisje Anita

 


P.S. RICE is natuurlijk geen missie. Het is een methode.

En een pijnlijke voet is lastig, maar vormt gelukkig  geen belemmering  vormt voor wat wél mijn missie is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page