top of page
  • Foto van schrijverAnita Drost

Pieter Henzen en Annemieke Tissink

Annemieke en Pieter van de Puurst Ondernemersacademie helpen ondernemers en hun bedrijven om succesvol te worden. “We willen mensen transformeren naar grootsheid.” FOTOGRAFIE: GIJS VERSTEEG ZING Annemieke: "In mijn hoofd staat de hele dag een radio aan. Ik ben erg auditief ingesteld en echt een woordenmens; ik onthoud negen van de tien songteksten. Van mijn schoolwerk maakte ik liedjes. En toch heeft instrumentale muziek voor mij meer diepgang dan muziek met tekst, de zeggingskracht van klassieke muziek is groter. Daarbij komt: soms wil ik even geen woorden meer." Pieter: "Annemieke kan prachtig zingen. Zelf zing ik te weinig; vooral onder de douche. Ik maak dan mijn eigen versie van liedjes. Zingen is muziek en muziek vind ik heerlijk. Het helpt mij makkelijker bij mijn emoties te komen. Muziek is ook sterk sfeerbepalend. De ene keer draai ik dancemuziek, de andere keer klassiek, afhankelijk van mijn bui. Met mijn ‘Pieter Power-platen’ op Spotify beïnvloed ik mijn eigen stemming. Nummer die erin staan zijn bijvoorbeeld ‘Don’t stop me now’ en ‘I’ve got a feeling’. Het mooie van muziek vind ik dat het niet alleen van betekenis is voor mij als individu. Het is de universele taal van de wereld, het verbindt mensen wereldwijd doordat het universele thema’s raakt." VECHT Pieter: "Het eerste waar ik bij ‘vecht’ aan denk is Mooirivier aan de Vecht in Dalfsen. Dat heb ik vaak: andere associaties dan de meest voor de hand liggende. Als het gaat om vechten, denk ik: dat doe ik mijn hele leven al. Want er zit een droom/passie in mij die ik wil waarmaken, een groot verlangen naar vrijheid en het kiezen van een eigen pad. Ik kies daarin niet de makkelijkste weg en moet knokken en veel opgeven om mijn droom waar te maken. Opgeven is daarbij voor mij geen optie. En als ik denk dat ik er ben, ben ik er niet. Ik voel me zoals ik me voorstel dat Columbus als klein jongetje aan het strand stond, zich afvragend wat er aan de andere kant van de streep is. Diep vanbinnen weet ik dat ons iets moois wacht en ik wil weten wat dat is. Ook al donder ik van de streep."

Annemieke: "Pieter en ik vechten niet alleen voor onszelf. Daarom kiezen we nooit de makkelijke weg. Ik vecht ervoor dat andere mensen in zichzelf gaan geloven en het beste uit zichzelf halen. Dat ze leren zien dat je verleden je toekomst niet bepaalt. En ik ken niemand anders dan Pieter met wie ik dit potje vechten liever zou doen." HUIL Annemieke: "Ik huil heel makkelijk, vind het af en toe heerlijk om een flink potje te janken. Ik ben mens en laat mijn emoties gewoon zien. Vaak lucht huilen op en geeft het ruimte voor een lach erna. Vindt iemand er iets van dat ik huil, dan vindt ‘ie dat maar. Ik kan steeds meer zeggen: dit is hoe ik het doe en dat is goed." Pieter: "Heel frustrerend: ik krijg bij Annemieke niet de kans om dingen zwart te blijven zien of in de put te blijven zitten. Ze schopt me van de bank en laat me mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik huil niet veel, maar ben een emotioneel mens. Ik kan geraakt worden door een film, muziek, verhalen van mensen die ergens voor knokken en dat het dan lukt. En ik voel een enorm geluksgevoel vanbinnen als ik mensen een stap verder kan helpen in hun grootsheid." BID Annemieke: "Ik bid de hele dag door. Het is één grote conversatie in mijn hoofd. Bidden geeft mij vertrouwen, je hoeft het nooit helemaal alleen te doen. Die verbinding is een sterk gevoel, een kracht waaruit ik nog meer kracht put. Zowel privé als zakelijk." Pieter: "Bidden ervaar ik niet als een dialoog waarbij je antwoorden krijgt, maar wel als iets dat rust, focus en duidelijkheid geeft. Vlak voor het slapengaan spreek ik mijn dankbaarheid uit. Ik kom uit een gereformeerd nest. In de regels waarmee ik ben opgegroeid ben ik mijn eigen weg gaan zoeken. Ik denk dat er een hogere intelligentie, een ‘creator’, is die niet bepaalt maar juist vrijheid geeft. Vrijheid om je potentieel volledig te benutten." LACH Annemieke: "Ik húil om me te ontladen, Pieter lácht. Hij heeft mij geleerd dingen met een knipoog te bekijken, hij heeft het leven voor mij lichter gemaakt. Zelf neig ik ertoe heel serieus en analytisch te zijn, ik ben vooral goed in zelfspot." Pieter: "Annemieke is goed in woordgrapjes en kan dubbel liggen om haar eigen grappen. Leuk vind ik dat! Voor mij is lachen een energie, het werkt ontwapenend, verbindt, is een ijsbreker in spannende situaties, kan perspectief brengen. Desnoods met zwarte humor. Niet iedereen waardeert het overigens als ik midden in een moeilijk gesprek een relativerende grap maak." WERK Annemieke: "Veel mensen begrijpen niet dat ik zover ga voor mijn werk. Maar werk heeft een grote plek in mijn leven. Het is een groot geschenk om dit werk te mogen doen, juist ook samen met Pieter; mijn werk geeft diepgang, ook aan onze relatie." Pieter: "De kern van wat wij doen is een transformatie van rups tot vlinder tot stand brengen. Vertrouwen teruggeven, geloof, hoop. Alles wat een mens tegenhoudt om tot zijn recht te komen weghalen. De negen-tot-vijf-cultuur en de ‘doe maar normaal’-norm zijn killing voor mensen en houden hen tegen om zichzelf in hun volle glorie te laten zien. We willen mensen uitdagen om niet meer te leven vanuit schaamte, angst voor verandering en schaarste-denken. Om die steen in de bodem kun je heen groeien! Als we mensen zo kunnen transformeren naar grootsheid, worden we een cultuur, een samenleving om trots op te zijn. Een samenleving van mensen die uitdagingen aangaan, veel te bieden hebben in de wereld. Werk is ook een zijn. Ik groei door wat ik doe, maak mijn bedoeling steeds een stukje meer waar. De uitdaging ligt voor mij in het omarmen dat het nooit af is en daar rust in vinden. Ik ervaar altijd een spanning tussen genieten van wat ik hier en nu kan betekenen en uitgroeien tot de grootsheid die ik van binnen voel." BEWONDER Annemieke: "In bewonderen zit verwonderen. Grootsheid zit juist in kleine dingen. Als je je kunt verwonderen over de kleinste dingen en elke dag met een frisse blik om je heen kijkt, wacht je altijd een verrassing." Pieter: "Ik heb een grote bewondering voor Annemieke. Zij is vroeger enorm gepest en moet je nu eens zien! Annemieke is al haar angsten aangegaan, is niet akkoord gegaan met hoe het was. Ze wacht niet af, blijft niet aan de zijlijn staan, maar onderneemt actie. Ze staat heel positief in het leven. Mijn bewondering voor haar en voor andere mensen - zoals Richard Branson, Elon Musk, Nelson Mandela, Steve Jobs en ga zo maar door - versterken mijn eigen drive. Want als zij het kunnen, kan ik het ook. Daarnaast heb ik veel bewondering voor onze cliënten, die hun kwetsbaarheid durven neerleggen omdat ze voelen dat het anders moet, maar niet durven of niet weten hóe. Voor ondernemers die gaan voor hun ambitie en zichzelf daarbij opnieuw uitvinden." #Interview


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page