Bijzonder, opmerkelijk, buitengewoon, onalledaags, ongekend, verrassend, notabel, fenomenaal, bijzonder, opmerkenswaardig, wonderlijk, noemenswaard, markant of misschien wel extravagant, zonderling of opwindend: in deze rubriek vind je telkens een tekst of iets dat aan tekst gerelateerd is en de moeite van het opmerken meer dan waard is.
Kinderen zijn er meesters in: zelf een lexicon creëren. Als hun woordenschat tekortschiet om iets te verwoorden, verzinnen ze zelf een woord. Soms is dat woord een afgeleide van een bestaand woord, soms een geheel nieuwe vorm. Volwassenen zijn vaak wat minder creatief in het creëren van neologismen, maar verzinnen er samen toch nog genoeg voor een boeiende verzameling op de website van INL, schatkamer van de Nederlandse taal. Veel nieuwvormingen zijn slechts kort houdbaar. Slechts een klein deel van de neologismen schopt het tot een plek in de Dikke van Dale of het Groene Boekje.
In maart 2014 gaf Regardz een Kindest Regardz woordenboekje uit voor medewerkers. Kern van dit boekje zijn zeven nieuwe begrippen die samen het visitekaartje Regardz vormen: bereikrijk, binnenvoelbaar, luistergevig, oplosselijk, verrasvast, verwenzaam en teruglustig. Zeven mooie vondsten die op een originele manier beschrijven hoe Regardz aardigste gastgever van Nederland wil zijn. Oplosselijk bijvoorbeeld is een nieuwvorming die ontstaan is uit oplossen en onmiddellijk, en die in het Regardz woordenboekje wordt gedefinieerd als ‘het vermogen om van een probleem een extra service te maken’. En ‘teruglustig’, samengesteld uit terug(komen) en lustig, als ‘het vermogen om een vanzelfsprekend vervolg in de toekomst te bereiken’.
Ook in de Trendrede 2016 zijn een aantal parels van neologismen te vinden: wankelmoed, waardewending, ondertussenheid.
Wie taal zo gebruikt, verrijkt en verfrist, schept ruimte en verdiept.
Comments