top of page
  • Foto van schrijverAnita Drost

Jan en Femke Smit

De liefde voor mooie stoffen spat er af. Met hun webshop Royal For You voegen Jan en Femke Smit waarde toe aan de garderobe en het leven van hun klanten.


FOTOGRAFIE: GIJS VERSTEEG


ZING

Femke: „Ik zou niet zonder muziek kunnen. Ik luister graag naar muziek en speel zelf piano. Vroeger zong ik bij een jeugdkoor in Emmeloord. Maar toen ik op mijn 25e de ziekte van Hodgkin kreeg (een zeldzame vorm van lymfklierkanker - red.), ben ik daarmee gestopt. Ik heb later nog wel overwogen om in Zwolle zangles te nemen, maar had teveel omhanden. Als je ergens aan begint, moet je het goed doen. Jan zingt ook heel mooi, maar zijn prachtige tenorstem is alleen in de kerk te horen.”


Jan: „Wij hebben een brede klassieke smaak, van Einaudi tot Bach. Zondagochtend na het douchen speel ik via mijn iPad en AirPlay vaak muziek van organlive.com. Harpiste Lavinia Meijer vind ik ook prachtig. Rustgevend."


VECHT

Jan: „ Ik kan heel slecht tegen onrecht. Oneerlijk behandeld worden kan mij erg boos maken. Maar met vallen en opstaan heb ik geleerd dat het in zulke situaties soms beter is om de boosheid te relativeren of los te laten dan om te gaan 'vechten'. Op zich heeft vechten voor mij trouwens een positieve betekenis: ergens voor gaan.Dat vraagt om moed en strijdbaarheid. Je moet je angst opzij zetten. In mijn leven heb ik in de eerste plaats gevochten voor mijn gezin, en nog steeds vecht ik voor een goede relatie met mijn kinderen. Dat gaat niet vanzelf, zeker nu ik na het overlijden van hun moeder - mijn eerste vrouw - opnieuw gehuwd ben.”


Femke: „Dat ik de ziekte van Hodgkin heb gehad, heeft mij ervan bewust gemaakt dat je je gezondheid niet zomaar cadeau krijgt en er soms echt voor moet vechten. Elke dag bewegen en gezond eten is belangrijk voor mij. Maar ook voor Jan. ’Hij ziet er stukken jonger uit dan vroeger’, zei onze buurvrouw van 87 laatst. Mooi toch?”


HUIL

Femke: „Huilen mag en lucht op. Zo heb ik dat gelukkig in mijn opvoeding meegekregen. Je tranen tegenhouden is vaak uiting van een masker. De een huilt natuurlijk sneller dan de ander, maar voel je de behoefte om te huilen, doe het dan, krop het niet op.”


Jan: „De meeste kerels denken dan huilen niet mag. Maar het is niet iets om je voor te schamen.”


BID

Jan: „Toen ik dertien was, overleed mijn vader, een goede man, en ik dacht: ’Je kunt maar beter slecht zijn, dan leef je misschien langer.’ Ik was gelovig opgevoed, maar kon op dat moment niet anders dan die conclusie trekken. Mijn eerste vrouw overleed toen ze 51 was, na een jaar ziekte. Bij haar zag ik wat haar geloof voor haar betekende. De rust, de aanvaarding! Ons leven is eindig en zolang wij op aarde zijn moeten wij ons best doen om goed te leven. Om God lief te hebben boven alles en onze naasten als onszelf. Bidden doe ik dagelijks. Niet om te praten met God - dat vind ik veel te amicaal - maar om Hem te vragen in mijn behoeften te voorzien. Ik geloof dat God bestuurt en regeert en dat alleen zij die ervoor uitverkozen zijn in de hemel komen. Als je dat begrijpt, wijkt hoogmoed voor ootmoed. We moeten proberen er voor elkaar te zijn.”


LACH

Femke: „Een lach kost niets, zei mijn moeder altijd. Ze was een heel lieve moeder, vriendelijk tegen iedereen, en iedereen hield van haar. Ik mis haar nog elke dag. Vrolijkheid zit voor mij in kleine dingen: goed zijn voor elkaar, zonlicht. Maar elke dag lachen, nee, dat doen we niet meer. Daarvoor hebben we in de loop van ons leven toch teveel bagage meegedragen. De onbezorgdheid is helaas verdwenen. Toch is het juist humor die ontspanning geeft, relativeert en een zekere lichtheid geeft aan het bestaan.”


WERK

Jan: „Ik ben opgegroeid in Genemuiden. Mijn grootvader was eerst visboer en werkte later als echte Genemuidenaar in de biezen- en kokosmatten. Mijn ooms stapten vervolgens over op tapijt. Mijn vader had een schildersbedrijf. Toen hij overleed, zijn mijn oudste broer en ik noodgedwongen schilder geworden. Vreselijk vond ik het, want ik deed niet anders dan tussen de wielen zitten. Uiteindelijk kwam ik terecht in het maken van verf. Dat deed ik met plezier, want ik houd van kleur, van uitbundige kleuren. Het is mij niet snel te gek! Jarenlang waren mijn muren en plafond rood, oranje en paars met mooie kleurige bloemen op het behang.

Toen ik veertig werd, vond ik het tijd om voor mijzelf te beginnen. Vanuit mijn passie voor mooie stoffen koos ik voor textiel. Sinds 2014 run ik samen met Femke een webshop met luxe textiele artikelen. Mooie producten met een uitstraling die bij ons past en waar ik blij van word. Fijne zakdoeken zijn heel moeilijk te vinden, maar wij hebben daarvan nu een collectie om trots op te zijn.”


Femke: „De vraag die mij in mijn werk voor Royal For You drijft is: hoe kan ik het de ander, mijn klant, makkelijker maken? Ik ben uitgesproken servicegericht en vanuit die drive wil ik alles goed regelen. Daarbij ben ik een onderzoeker. Ik wil weten hoe de dingen in elkaar zitten, experimenteer en kan het vervolgens zelf.”


BEWONDER

Jan: „Wie ik bewonder? Victor Muller van sportwagenfabriek Spyker. Ik ken hem niet persoonlijk, maar wat een veerkracht! Dat hij het aandurfde om Saab over te nemen. Een mier die een reus overneemt, dat is pas een kerel. Ook na het faillissement ging hij gewoon weer door.”


Femke: „Ik heb grote bewondering voor Jan. Ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, heeft ook hij de veerkracht om telkens weer door te gaan. Hij komt altijd weer met nieuwe ideeën.”3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page