top of page
  • Foto van schrijverAnita Drost

Tooltest: webtexttool

Mijn collega’s bij Positie1 kwamen enige tijd geleden de webtexttool (http://www.webtexttool.com/) tegen. Deze in maart 2015 gelanceerde tool is bedoeld voor iedereen die SEO-proof content wil schrijven, van blogger tot webwinkeleigenaar. Hij checkt teksten voor SEO en geeft precies aan welke delen van de tekst voor verbetering vatbaar zijn. Dat klinkt handig! Is het dat ook? Die vraag is maar op één manier te beantwoorden: door de tool zelf te testen!De belofte van webtexttool

Hogere posities in Google en meer verkeer naar je website. Wie wil dat niet? Webtexttool helpt je op twee manieren om deze doelen te realiseren. Ten eerste door je te helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden voor je tekst en ten tweede door je tijdens het schrijven te voorzien van live optimalisatie-advies.


Aan de slag

Om te beginnen maak ik een trialaccount aan. Dat is gratis en 14 dagen lang te gebruiken. Ik bekijk een korte, duidelijke video over wat SEO is en ook nog een video over het kiezen van het juiste keyword. Voor mij als redelijk ervaren webtekstschrijver geven deze video’s geen nieuwe informatie. Ben je niet zo thuis in de wereld van SEO, dan zijn de video’s ongetwijfeld verhelderend.


Keyword suggestion tool

Normaalgesproken houd ik mij niet bezig met zoekwoordenonderzoek, daarvoor werk ik samen met online marketingbureaus. Ieder zijn vak. Ik vind teksten schrijven veel leuker! Maar vooruit, laat ik nu toch eens kijken of ik met deze tool iets kan aanvangen. Ik maak een pagina aan en beland in een scherm waarin de keywordsuggestietool wordt getoond. De uitleg erbij is heel eenvoudig. Je voert je eigen keyword in en vraagt suggesties op. Vervolgens kies je of je je eigen keyword wilt gebruiken of een van de suggesties.


Laag, heel laag

Ik heb deze week webteksten voor een nieuwe opdrachtgever op de planning staan en voer de zoekwoordcombinatie waarvan diens klanten aangeven dat ze erop zouden zoeken. Volume heel laag, concurrentie heel laag, overall score gemiddeld, oordeelt de tool. Hmm. Ik probeer nog een aantal andere zoekwoordcombinaties. De tool maakt op basis daarvan automatisch een lijst van gerelateerde zoekwoorden die interessant kunnen zijn. Sommige geven een lage overall score, andere een gemiddelde. Hoger dan gemiddeld kom ik niet. Bij ieder gerelateerd zoekwoord staat een blauwe button ‘Suggestions’. Klik ik daarop, dan geeft de tool van dat woord volume en concurrentie aan en komt hij met suggesties gebaseerd op dat zoekwoord. Maar wat ik ook invoer, het zoekvolume blijft heel laag.


Dan maar gemiddeld

Jammer dat ik nu geen persoonlijk advies krijg over de beste keuze. Ik geef de moed op. Dan maar een gemiddelde score. Misschien zit er voor deze opdrachtgever – een administratiekantoor in een kleine plaats in Gelderland - gewoon niet meer in?


Optimalisatietool

De optimalisatietool geeft live optimalisatietips en biedt daarnaast functies als een sentimentsanalyse, toegankelijkheidschecker en check op de leesbaarheid. Ik pak er een onlangs geschreven webtekst bij, kies een template en voer het keyword en een aantal synoniemen in de editor in. Vervolgens typ ik de paginatitel. In de balk rechts houdt de tool tijdens het typen precies bij hoeveel tekens ik heb gebruikt en of ik mijn keyword wel in de paginatitel heb opgenomen. Hetzelfde geldt voor de metadescription ofwel paginabeschrijving. Hierna plak ik de tekst die ik geschreven heb in de tool en geef aan welke tekstdelen H1-, H2- en H3-koppen zijn. Ik ben blij dat ik thuis ben in het werken met een CMS, anders had ik niet precies geweten hoe ik dit moest doen.


Achterhaald

In de rechter balk zie ik dat de tool verbeterpunten ziet. Zo vindt hij dat ik het zoekwoord of een synoniem nog één keer moet toevoegen, en wel in het cursieve tekstgedeelte. Ik wist eerlijk gezegd niet dat cursieve tekst gebruiken bijdraagt aan de vindbaarheid en ben ook niet van plan om ‘voor Google’ voortaan op iedere pagina verplicht cursieve tekst te gaan gebruiken. Navraag bij mijn Positie1-collega Erik leert me dat zoekwoorden als vetgedrukte of cursieve tekst plaatsen geen invloed meer heeft op de vindbaarheid. Lees het blog van Erik https://positie1.nl/dikgedrukte-teksten-hoger-in-google/. Webtexttool is op dit punt dus achterhaald.


Tekstlengte

Verder beweert de tool over de bodytekst dat het aantal woorden op de pagina minimaal 464 moet zijn. Vier-hon-derd-vier-en-zes-tig?! Waarom? Ik heb altijd geleerd dat ongeveer 300 woorden voldoende is. Het gaat hier toevallig ook nog eens om een homepage. Wie zet daar nou zoveel woorden op? De optimalisatiescore is 42%, zegt de tool onverbiddelijk. Ga toch fietsen. De tekst zoals die er nu staat, sluit perfect aan bij de bezoeker.


Leesbaarheidsscore

Webtexttool geeft het zelf eerlijk toe: de leesbaarheidsscore is gebaseerd op Engelstalige teksten. Daar heb ik dus niks aan.


Sentimentsanalyse

Sentimentsanalyse? Weet de gemiddelde Nederlander eigenlijk wel wat in de online wereld met sentiment bedoeld wordt? De tool onderstreept in je tekst in rood wat hij als negatief sentiment ziet, en in groen wat volgens hem positief sentiment is. In mijn tekst verschijnt onder één zin een rode streep en onder één zin een groene. Waarom die rode streep er staat, is mij een raadsel, net als waarom de groene streep juist daar staat en niet ergens anders.


Webrichtlijnen-checker

Bij aanklikken van deze tool krijg ik de melding ‘Document does not contain Accessibility Issues! Good Job!’ Eh, wat?


Prijs

Wanneer je je gratis trialaccount wilt upgraden, heb je keus uit drie abonnementen. De goedkoopste is € 4,95 per maand, de duurste € 14,95 per maand. Daarnaast is er een speciaal teamabonnement. Het pakket van € 14,95 bevat 100 projecten, 500 pagina’s en 500 zoekwoordanalyses per maand en page rank trackers. Ook kun je content ex- en importeren.


Conclusie

Schrijf je regelmatig teksten voor het web, dan is het ideaal om een hulpmiddel te hebben dat up-to-date is als het gaat om de SEO-regels en dat jouw tekst tegen het licht houdt. Zeker voor beginnende SEO-tekstschrijvers kan ik me voorstellen dat het prettig is om een tool te hebben die je wijst op het gebruik van zoekwoorden en op de juiste lengte van metateksten. Wat dat betreft is de webtexttool (veel) beter dan niets. Helaas kan de tool het belangrijkste niet beoordelen, en dat is of de tekst inhoudelijk goed geschreven is. Sluit de inhoud aan op de vraag, het probleem of de interesse van de bezoeker? Is de boodschap duidelijk? Is de tekst goed opgebouwd? Het opvolgen van alle optimalisatie-adviezen leidt misschien tot de felbegeerde 100%-optimalisatiescore, maar daarmee niet automatisch tot de beste tekst voor de bezoeker. En was de tekst daar niet voor bedoeld?


Daarbij komt dat de optimalisatiescore deels is gebaseerd op verouderde principes. Zoekwoorden in vet of cursief lettertype weergeven draagt niet meer bij aan een verbeterde vindbaarheid. De bewering van webtexttool ‘Gebruik je webtexttool, dan voldoe je altijd aan de laatste SEO-regels’ klopt dus niet.


Verder is het jammer dat de tool (nog) niet verder kijkt dan naar de geschreven content, is de leesbaarheidstool nog niet geschikt gemaakt voor de Nederlandse taal, vraagt de sentimentscore om meer uitleg en werkt de webrichtlijnenchecker nog niet naar behoren.


Kortom: er zijn zeker nog flink wat verbeterpunten, en het blijft een tool die het beste thuis is in handen van een goede tekstschrijver. Maar eerlijk is eerlijk, de tool maakt zijn belofte waar. Hij helpt bij het vinden van de juiste zoekwoorden voor je tekst en voorziet je tijdens het schrijven van live optimalisatie-advies. Er zijn slechtere tools op de markt.


NB Vlak na het schrijven van dit blog is een vernieuwde versie van webtexttool verschenen, waarin onder andere de SEO-regels zijn geüpdatet.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page