top of page
  • Foto van schrijverAnita Drost

Ontkrachtende woorden

Woorden.

Op hun best overtuigen ze, zijn ze een bron van schoonheid en positiviteit, zetten ze in beweging en veranderen ze de wereld.

Op hun donkerst zijn ze als gif. Of als kogels. Zelfs een enkel woord kan een vernietigende kracht hebben.


Net als de meeste oneliners doet ook de bekende uitspraak ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’ de werkelijkheid met al haar nuances te kort. Beelden kunnen bijzonder krachtig zijn en woorden betekenisloos. Maar het kan ook net andersom zijn. Laten we de kracht van woorden niet onderschatten.


In reactie op machtsvertoon worden mensen soms klein en moedeloos. Zo kan het je ook vergaan met woorden. Vanuit het besef van het effect dat ze kunnen hebben, verpak je je boodschap in woorden die de bedoeling verzwakken of zelfs onderuithalen; kies je woorden die niet zeggen wat je bedoelt; gebruik je woorden die de impact van je boodschap ondermijnen. Verhullende woorden. Ontkrachtende woorden.


Ten grondslag aan het gebruik van ontkrachtende woorden ligt vaak beleefdheid, bescheidenheid of de behoefte om aardig gevonden te worden. Ik spreek uit ervaring, want als people pleaser pur sang heb ik de neiging om mezelf in te dekken met woorden die nuanceren en verzachten. Woorden die ik bij herlezen weer moet schrappen (gelukkig ben ik schrapper van beroep :-)). Want wat gebeurt er als je ontkrachtende woorden gebruikt? Je boodschap is niet meer duidelijk en verliest aan kracht. En dat was niet de bedoeling!


Mijn tip: lees je eigen mails en andere teksten eens kritisch na en word je ervan bewust waar en waarom jij ontkrachtende woorden gebruikt. Vervang ze vervolgens door taalgebruik waaruit jouw ervaringen, emoties, mening en intenties duidelijk blijken. Je zult zien hoeveel helderder en krachtiger je boodschap ervan wordt!


Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal voorbeelden van ontkrachtende woorden:


Eigenlijk

Zou

Misschien

Mogelijk

Eventueel

Maar

Wil je echt…?

Een beetje

Op zich

In feite

Ongeveer

Proberen

Anderen vinden ook…

Bedrijfje

Weet je zeker…?


Welke voorbeelden van ontkrachtende taal heb jij? Deel ze met me!

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page