top of page
  • Foto van schrijverAnita Drost

Lieve juf, meester,

Misschien word ik later wel een succesvol wetenschapper of uitvinder. Of ik begin een eigen bedrijf. Of ik schrijf een boek. Nou niet gaan lachen omdat ik nog maar negen jaar ben, want op een dag ben ik groot en maak ik mijn dromen waar. Zo lang duurt het helemaal niet meer voor het zover is!


Ze zeggen dat kinderen een grotere kans maken om later wetenschapper, directeur van een bedrijf of uitvinder te worden als ze als jong kind bezig zijn geweest met verschillende kunstvormen, zoals dansen, beeldend, acteren en creatief schrijven. Want daarvan leer je creatief kijken en denken. Goede schrijfvaardigheden zijn trouwens voor heel veel beroepen belangrijk en ook voor je vrije tijd, want wist je dat meer dan een miljoen Nederlanders in de vrije tijd aan creatief schrijven doet?


Over dat creatief denken en schrijven wil ik het even met je hebben. Ik wil dat graag leren, want als ik straks ben afgestudeerd heb ik dat hard nodig. En daarom heb ik een vraag aan jou. Geen ingewikkelde vraag hoor, want leren doe ik sowieso wel: ik ben immers een kind, ik ben biologisch geprogrammeerd om te leren!


Mijn vraag is: zou jij mij tijd, ruimte en veiligheid willen geven om te kunnen spelen en experimenteren met creatief schrijven?

Wil je mij om te beginnen alstublieft toffe, uitdagende opdrachten geven, in plaats van de zogenaamde creatief-schrijven-opdrachten met stappenplannetjes die in onze taalmethode staan?

En wil je ervoor zorgen dat ik niet bij alles wat ik uitprobeer steeds beoordeeld wordt met een cijfer? En dat ik niet steeds over de juiste spelling moet nadenken als ik gewoon lekker aan het fantaseren ben? Dan gaat de lol er snel af, hoor!

En kun je regelen dat mijn werk niet steeds binnen een half uur al klaar hoeft te zijn? Creativiteit eindigt niet voor niets op het woord ‘tijd’! Soms moet ik er gewoon een tijdje over nadenken voor ik weet hoe ik verder kan.

En mogen we wat vaker schrijfopdrachten sámen uitvoeren? Dat is veel leuker dan in ons eentje en we leren juist heel veel van elkaar. En mogen we daarbij dan de vrijheid om met elkaar te bepalen hoe we een opdracht uitvoeren, ook al doen we het misschien anders dan jij al in je hoofd had?

En o ja, mag ik als ik aan het denken ben af en toe ook bewegen en naar buiten? Want dan kom ik op veel betere ideeën dan wanneer ik achter mijn tafel moet blijven stilzitten. Dat heeft mijn moeder ook altijd, die is schrijver en heeft de beste ideeën als ze achter haar computer vandaan komt en gaat fietsen, wandelen of douchen …


Kortom: wil je mij zelf laten ervaren wat mijn ongekende mogelijkheden en talenten zijn als het gaat om verzinnen, taal, schrijven en denken?

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page