top of page
  • Foto van schrijverAnita Drost

Klimaat van creativiteit

‘Zonovergoten en heet’. ‘De zon maakt overuren vandaag’. Het is me het zomertje wel! Helaas merk ik keer op keer dat ik niet erg goed tegen temperaturen boven de 25 graden Celsius kan. Vandaar dit kleine onderzoekje, gebaseerd op de vraag: ‘Hoe blijf je creatief in een extreem warme zomer als deze en wapen je jezelf tegen de global climate change?’


Om misverstanden te voorkomen: ik heb het over creativiteit, niet over productiviteit. Creativiteit heeft te maken met het vermogen om nieuwe dingen te zien, te bedenken of te scheppen. Productiviteit is geproduceerd resultaat binnen een bepaalde tijd. En met die productiviteit kun je het wel schudden deze zomer, tenzij je in een airconditioned omgeving werkt: er is een bewezen negatief effect op de productiviteit bij werken in temperaturen boven de 25 graden Celsius. Ingewikkelde denktaken worden beter uitgevoerd in koele omgevingen. Om nog maar niet te spreken van de invloed van nachtenlang slecht slapen in warme slaapkamers vol zoemende muggen op je denkvermogen. Gelukkig is temperatuur maar een van de vele factoren die van invloed zijn op de productiviteit. Er zijn meer knoppen waaraan je kunt draaien. Denk aan bijvoorbeeld de inrichting van de werkplek, persoonlijk contact, het ervaren van verantwoordelijkheid en de mate waarin je zelf de regie hebt over je werktijden.“Creativiteit is uitvinden, experimenteren, groeien, risico’s nemen, regels negeren, fouten maken en plezier hebben”

(Mary Lou Cook)


Het creatieve brein

Heb je geen airco, dan ben je deze zomer vermoedelijk een stuk minder productief. Maar ben je ook minder creatief?


Je brein is creatiever:

  • Als je beweegt. Zitten zet je hersenen in slaapstand. Ik werk sinds kort aan een in hoogte verstelbare tafel, zodat ik staan en zitten kan afwisselen. Wandelen en fietsen werken ook heel goed bij mij.

  • Als er tijd is voor verkennen, associëren, verbeelden en experimenteren. Te veel tijdsdruk kan zich tegen je keren.

  • Als je openstaat voor andere manieren van kijken en denken.

  • Als je geen genoegen neemt met het eerste idee dat bij je opkomt, maar het probleem van allerlei kanten bekijkt en meerdere oplossingen verzint.

  • Als je in een creatieve omgeving bent.

  • Als je blij, angstig of boos bent (echt waar! Dat blijkt uit onderzoek van arbeidspsycholoog Mathijs Bas naar stemming en creativiteit).

Je ziet, dit is een heel ander type factoren als bij productiviteit en temperatuur staat er niet tussen. Al kan aanhoudende hitte er natuurlijk wel toe leiden dat je minder beweegt en minder vrolijk bent.


Conclusie

De vraag waarmee ik dit kleine onderzoekje startte luidde: hoe blijf je creatief in een extreem warme zomer als deze en wapen je jezelf tegen de global climate change? De geruststellende conclusie is: ook bij hoge temperaturen kan je creatief blijven denken. Je hebt alleen wat meer tijd nodig om resultaten te kunnen leveren (dus opdrachtgevers, uitgever: heb wat geduld met mij J).


Zie je graag een echt gelukkig huwelijk tussen creativiteit en productiviteit, dan kun je gezien de opwarming van de aarde maar beter aan de airco gaan.


6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page