top of page

Deel 5: het communicatievak

De wereld verandert razendsnel. Hoe ziet ons leven er over pakweg dertig jaar uit? Leren kinderen nog met de hand schrijven? En bestaan er nog schriften, boeken, schrijvers en copywriters? Het vijfde en laatste deel van een gedachtenexperiment over de toekomst van het schrijven.


In de eerste vier blogs deelde ik mijn gedachten over de toekomst van het schrijven met de hand, schrifttekens, papieren boeken en auteurs. Dit laatste blog is gewijd aan de vraag: wat moet er van de communicatieprofessionals worden? Zullen ze nog bestaan?


Gepersonaliseerd en belevingsgericht

Ik denk het wel. Zolang er afnemers en aanbieders bestaan, zal er ook een communicatiebehoefte zijn. Maar de manier waarop gecommuniceerd wordt, zal nog wel de nodige veranderingen doormaken. Veel van die veranderingen zijn nu al gaande: mensen bepalen zelf welke informatie ze op welk moment tot zich willen nemen, en de content wordt steeds meer visueel van aard. Over dertig jaar zal de externe communicatie waarschijnlijk volledig gepersonaliseerd en belevingsgericht zijn, en zal de content een combinatie zijn van beelden, geluid, video en virtual reality.


Communicatieregisseurs

Waar het nu nog vooral de communicatieprofessionals zijn die de externe communicatie bepalen, komt deze communicatie volgens ANP straks vooral in handen van stakeholders en werknemers. Communicatieprofessionals blijven wel bestaan, maar krijgen een andere rol, zij zijn vooral regisseur, voorspelt ANP. Hoe dat regisseren er precies gaat uitzien? Daar heb ik nog niet echt een beeld bij. In ieder geval maken de communicatieprofessionals bij hun werk gebruik van computers die zelf informatie halen uit (nieuwe) data, zonder dat ze daar expliciet voor zijn geprogrammeerd, zegt ANP; computers die zelfs emoties steeds beter kunnen herkennen en duiden.


Mensenwerk

Wat ik computers voorlopig echter niet zie doen, is iemand interviewen om informatie op te halen – wat een kwestie is van gesproken informatie, non-verbale informatie en dat wat ‘tussen de regels’ gezegd wordt - en die informatie vervolgens creatief verwoorden. Dat blijft vooralsnog mensenwerk. Anno 2018 toch een prettig idee.


5 weergaven0 opmerkingen

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page