top of page
  • Foto van schrijverAnita Drost

Deel 3: de houdbaarheid van schrifttekens

De wereld verandert razendsnel. Hoe ziet ons leven er over pakweg dertig jaar uit? Lerenkinderen nog met de hand schrijven? En bestaan er nog schriften, boeken, schrijvers en copywriters? Deel 3 van een gedachtenexperiment over de toekomst van het schrijven.


Aan het einde van mijn vorig blog sprak ik de verwachting uit dat we kinderen over dertig jaar niet meer met de hand leren schrijven. In dit blog ga ik nog een stapje verder. Ik vraag me namelijk zelfs af of we over dertig jaar nog leren typen. Wie weet verdwijnt het schrift, dat 5,5 duizend jaar geleden is ontstaan maar pas sinds een paarhonderd jaar gemeengoed is geworden, binnenkort wel. Want de vraag is, hoe functioneel dat tegen die tijd nog is. Nu al kunnen computers spraak omzetten naar schrift.


Dat de uitvinding van het schrift voor de mensheid veel heeft veranderd en op zijn minst een stuk handiger is dan de grottekeningen waarmee we het daarvoor moesten doen, lijkt me duidelijk. Maar zijn schrifttekens voor het doorgeven van verhalen en informatie ook in de toekomst het meest efficiënt? Het draait steeds meer om beleven. Ik kan me voorstellen dat de combinatie van beelden, geluid, video en virtual reality daarbij een meer dan uitstekend alternatief is voor tekst. Of zal het lezen onvervangbaar blijken, en zal schrijven in sommige gevallen de enige manier blijven om je werkelijk en volledig te kunnen uitdrukken?


Wat denk jij?4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page